4 Jaar Froufrou’s in de Hommelstraat

Vandaag is het zover. Vandaag op 1 Februari 2015 zitten we alweer vier jaar met Froufrou’s op de Hommelstraat. We openden onze deuren op de Hommelstraat in Arnhem op 1 Februari 2011 als Pop-up shop en zijn sindsdien niet meer weggegaan. Vier bewogen jaren waarin veel is veranderd en waarbij we ontzettend veel leuke mensen hebben mogen ontmoeten en blij mochten maken. Een kleine terugblik (met foto’s uit den ouden doosch!) op ons avontuur van webwinkel naar webwinkel met fysieke winkel.

Wist je dat we in mei 2008 gestart waren met de webwinkel? Vanuit onze hobby en verzamelwoede zijn we begonnen om onze gevonden kleding, schoenen en accessoires online te zetten en te delen met anderen. Met een achtergrond in Interactieve Media (tegenwoordig Communication & Multimedia Design) waren we altijd al bezig met communicatieve uitingen op internet en de webwinkel was daar een logisch gevolg op.

Tegen alle regels in gebruikten we voor onze webwinkel geen webwinkel-software, maar een weblog als basis. Bewust gekozen, want wat waren de meeste webwinkels onpersoonlijk en producten niet vindbaar in Google. Het was nog een periode dat mensen zeiden ‘ik vertrouw kopen op internet niet’, web 1.0, veel webwinkels met een jaren 90-look zoals Marktplaats en fysieke winkelketens die bezig waren om ook de online-markt op te gaan. Wij daarentegen deden net het omgekeerde en gingen juist op zoek naar het persoonlijke contact; offline.

Koolstraat 10

Voordat we op de Hommelstraat, onze huidige locatie, kwamen zaten we op de Koolstraat 10 in Klarendal / het Modekwartier. Ongeveer achter restaurant Goed Proeven hadden we via via een kleine pop-up shop ( http://www.ridicule-presents.nl ) voor twee maanden. Het was een klein pand en door al onze spullen kon was het soms proppen om binnen te komen. Zo herinner ik me nog altijd de mensen die langskwamen van school en als een menselijke trein zich door de winkelheen worstelden. Bedankt voor die momenten!

En dat niet alleen was niet het enige. Wij begonnen in December 2010 toen het nog sneeuwde en er sinds lange tijd weer plakken ijs op de grond lagen. Toch kwamen jullie ons opzoeken en verspreidde het nieuws zich dankzij jullie!

Froufrous-2010-Koolstraat-pop-up-shop-Arnhem-1

De voorkant van Koolstraat 10

 

 

Froufrous-2010-Koolstraat-pop-up-shop-Arnhem-2

Bij binnenkomst

Froufrous-2010-Koolstraat-pop-up-shop-Arnhem-6

Vanachter de kassa en tevens onze werkruimte

Froufrous-2010-Koolstraat-pop-up-shop-Arnhem-5

Onze hertenkopjes aan de muur

Froufrous-2010-Koolstraat-pop-up-shop-Arnhem-7

De nauwe doorgang aan het einde voor zover het op de foto kon

Froufrous-2010-Koolstraat-pop-up-shop-Arnhem-4

De klassieke kassa die we in bruikleen kregen

Froufrous-2010-Koolstraat-pop-up-shop-Arnhem-3

Één van de slechts 3 rekken met kleding die er destijds stonden.

 

Hommelstraat 73-77

Gedurende januari kwamen we in contact met iemand die ons huidige pand in beheer had. Zij hadden 3 straten verder dan de Koolstraat een pand wat leeg stond. Hier mochten we de etalage inrichten om zo mensen door te sturen naar onze knusse Koolstraat. Ik herinner me nog dat we een afspraak hadden ergens in het begin van de avond of in de avond; het was in ieder geval donker. Het slot werdt opengedraaid en we stapten naar binnen.

Een magisch moment. Het was alsof je in een oud leegstaand gebouw stapte waar de tijd lang had stilgestaan. Het deed me denken aan oude panden zoals we die gezien hebben in Antwerpen, Namen en in de Ardenne in België. Oude deels vervallen gebouwen die om wat voor reden dan ook verlaten zijn en niemand die er in jaren naar heeft omgekeken.

Froufrous-2011-1

De kassaruimte

 

In het gedeelte, waar nu de kassa staat, was er sfeervol rood/geel licht dat me gelijk deed denken aan aerobics en neon kleding uit de jaren 80 en negentig. Er was in het pand niet overal licht dus het was spannend om in het donker alle ruimtes te bekijken. Met als enige hulp onze telefoons en met de flitser van de camera konden we in een flits wat vormen ontdekken in de donkere lege ruimtes. Het duister en de vervallen staat waren enigszins griezelig en bij elke deuropening was het de vraag wat je erachter zou treffen. Hoe verder je naar achter ging hoe donkerder het werd, want er waren geen lampen. Er lagen overal kapotte of oude spullen rondgeslingerd zoals verfmaterialen, dozen, en oude fotolijstjes met onbekende mensen erop.

Froufrous-2011-2

Bij binnenkomst

Froufrous-2011-3

De doorgang naar de kassa

 

De achterste ruimte, waar LolaCato nu in zit, had zelfs geen vloer, en het halve plafond was verdwenen.  Alleen maar balken en een groot gat boven je en op de vloer was er zand gestort. Zet daar een eng kinderstoeltje neer in een ruimte onder de trap, wat oud bouwmateriaal en loop dan nietsvermoedend met je armen voor je, aftastend naar binnen terwijl je flitser kortstondig afgaat.

Froufrous-2011-5

De tussenhal naar de ruimte waar LolaCato nu inzit

 

Naast de echt oude elementen van het pand zaten er ook wat bouwwerken in van drie ondernemers die er kortstondig voor ons in zaten. Sommige elementen hebben we zo gelaten, sommige hebben we na verloop weggehaald zoals het bouwwerk in de linker-ruimte. Een grote klus om het netjes weg te halen, maar daarvoor kregen we wel de authentieke tegelmuur tevoorschijn. De materialen van het bouwwerk hebben we vervolgens weer hergebruikt om er onder andere onze paskamers mee te maken. Ook de vriendenpaskamer is hieruit ontstaan.

Froufrous-2011-4

4 dagen na de opening. Het bouwwerk omgebouwd tot tijdelijke paskamers.

Froufrous-2011-9

Het bouwwerk van binnen

Froufrous-2011-10

Een hele hoop All Stars

 

Froufrous-2011-6

De voorgevel met de oude bestickering van de vorige huurders. Toen nog met onze toffe Turkse buurman Redstone. Nog net voor de verbouwing van de straat. De stoep was nog smaller en er waren parkeerplaatsen voor de deur.

We hebben in het pand nooit echt een complete makeover gedaan, omdat we vonden dat juist het authentieke een bepaalde beleving had. Waar vind je dat nog terug zonder dat het is nagemaakt? Voor ons was het ook niet zeker hoelang we hier wel niet konden blijven en op die manier konden we met de winkel ook groeien.

Froufrous-2011-11

Onze kassa

Froufrous-2011-12

Onze designer-schoenen

Froufrous-2011-13

Schoenen, schoenen en nog meer schoenen

Froufrous-2011-14

Werkelijk een kast vol schoenen

Froufrous-2011-15

De handgemaakte Tutu’s en Batik schoenen

Froufrous-2011-16

Tassen en clutches

Froufrous-2011-17

Een nog best wel lege en open ruimte destijds

Froufrous-2011-18

De Hommelstraat net opengebroken met een nieuwe verbrede stoep voor onze winkel. Rechts onze buurman Redstone en links aan de overkant zie je nog het fietspad dat er lag, het blauwe bord van de echte Joker (cafetaria) en de gele vlag van de altijd populaire belwinkel.

Froufrous-2011-19

De prachtige jurkjes uit Parijs van Lallou

Froufrous-2011-20

Onze wand achter de kassa

Froufrous-2011-21

Emiglio de Robot uit 1986. Van onze lieve collega’s Mod Vintage die toen nog op de Klarendalseweg zaten.

Froufrous-2011-22

Een hele bijzondere Turquoise Lady Kit-Cat uit 2004 en een Rose Float rode Kit-Cat voor Kit-Cat’s 80ste verjaardag.

Froufrous-2011-23

Door weer en wind staat ze altijd buiten, onze vintage lady.

Froufrous-2011-24

Tijdens een besloten viering, Froufrou’s ballonnen met daarachter de reeds vrijstaande tegelmuur.

Froufrous-2011-25a

Tijdens de altijd geweldige Nacht van de Mode, ditmaal editie 2012.

 

De webwinkel

De oude webwinkel stond online vanaf 2008 tot begin vorig jaar. Achter de schermen werkten we al langer aan het vernieuwen van de webwinkel en sinds April 2014 konden we dan eindelijk de nieuwe online webwinkel lanceren. Een hele verandering van het concept wat jullie gewend waren van ons, maar gebruiksvriendelijker en overzichtelijker voor de bezoeker en voor ons. Jullie bestellingen konden jullie plaatsen zoals je dat van een webwinkel verwacht en betalen idem dito. Ondanks dat streven we er nog altijd naar om, ondanks de barriere van het digitale scherm, het winkelen online persoonlijker te maken.

Froufrou_s_Vintage_-_2008

De webwinkel in 2008

 

Froufrou_s_Vintage_-_2015

De huidige webwinkel

 

En nu verder

Wij zijn nu vier jaar verder en kijken graag uit naar het volgende jaar met weer nieuwe uitdagingen aan de horizon. Blijven we op de Hommelstraat en/of blijven we een fysieke winkel houden? We zullen het zien! Aanstaande week houden we een borrel voor iedereen die ons door dik en dun heeft gesteund en voor iedereen die gewoon even langs wilt komen om hallo te zeggen. Meer informatie daarover later. Update: [Vanwege nieuwe ontwikkelingen is de geplande borrel voor onbepaalde tijd opgeschort]

Tot snel!

 

 

 

Share this post