Grote vriendelijke leeuwin

In de loop der jaren zijn we bij Froufrou’s al heel wat aparte en excentrieke dingen tegengekomen. Een poos terug kwamen echter dit grote beeld tegen welke gelijk onze interesse wekte. Is het een panter of een leeuw? Uitvinden wat het nou uiteindelijk is maakt het voor ons altijd spannend en betekenisvol.

Of het nou een vintage jurkje is, een space age lamp uit de jaren 60 of een heel klein sieraad dat maakt ons niets uit. Er gaat altijd veel tijd zitten in het onderzoeken wat het is, wie het heeft gemaakt, uit welke tijdsperiode het komt en of er nog een verhaal achter zit. Dit naast de tijd die het kost om te fotograferen, foto’s bewerken, meten en wegen, documenteren en in de webwinkel zetten. En eerlijk is eerlijk, soms kost het meer tijd dan we ingepland hebben.

Bij ons draait en draaide het nooit om het financiële plaatje. Ja, oke we zijn een onderneming dus er moet sprake zijn van enige winst. Maar dit is niet ons uitgangspunt en zo zijn we ook niet gestart. Ook met onze oude winkel was het belang voor de vintage-liefhebbers, de buurt en onze werknemers een groter uitgangspunt. Zijn wij zelf blij en de mensen om ons heen? Dat is waar we nog altijd naar streven. Afijn, ik dwaal af maar eerst nog even het volgende:

Kijktip tussendoor: Over blij gesproken, afgelopen zondag was er bij de NPO2 een programma genaamd ‘Geld maakt niet gelukkig‘. Zeker een aanrader als je geïnteresseerd bent in de betekeniseconomie en hoe bedrijven kunnen inspelen op het geluk van de samenleving.

Goed, terug naar het mooie beeld! Het is altijd lastig als je geen beginpunt hebt om te starten, gelukkig had dit beeld het wel. Op het voetstuk staat: Delta Mold ’77.

 

Een simpele zoekopdracht leverde al gauw een bedrijf op in de Verenigde Staten welke sinds 1978, hoe kan het ook anders, mallen maakt. Het merkteken op ons beeld zegt echter ’77 wat in dit geval aangeeft dat het beeld of de mal in 1977 is geproduceerd.

Na nog meer Delta Mold-speurwerk begin je ook allerlei woorden te leren zoals ‘chalkware‘ wat voornamelijk een Amerikaanse term is voor figuren van gips en pleister. Zo kwamen we nog twee beelden op het spoor een aapje van gips en een Egyptisch plakkaat waarop de farao Tut Ankh Amun, ook wel Toetanchamon, op is afgebeeld.

Vanaf dat moment werd alles een stuk gemakkelijker en zijn we erachter gekomen dat dit beeld een replica betrof van een deel van één van de artefacten gevonden in de tombe van Tut Ankh Amun.

 

De leeuw behoord tot een ritueel bed dat gebruikt werd tijdens de begrafenis van de farao en wordt ook wel het Lion Bed van Tut Ankh Amun genoemd. Aan weerszijde van één kant van het bed stonden twee van deze leeuwenhoofden als goddelijke beschermer van de farao. Deze leeuw uit de Egyptische oudheid is Menhit of Sekhmet, een vrouwelijke godin in de vorm van een leeuw met een gezicht met vrouwelijke trekjes. Zij zou ‘Tut’, zo dacht men vroeger, beschermen en de farao helpen bij zijn wedergeboorte.

Maar hoe komen Delta Mold en deze leeuw nou samen? In de jaren 70, hebben we uitgezocht, was er een exhibitie met artefacten van Tut Ankh Amun in de Verenigde Staten en Canada en waarschijnlijk is het hier geweest dat de mal is gecreëerd.

 

Origineel van hout en compleet bedekt in bladgoud met glazen details en ogen van quartz. Dit beeld is echter van gips en zwart van kleur met gouden details. Een combinatie die wat minder ‘overdreven’ is en voor zijn doeleinde, decoratie, uitermate geschikt is.

Het originele Lion bed is overigens verplaats vanuit de tombe in de Valley of Kings (klinkt net wat beter dan Dal van de Koningen) en is nog steeds te bewonderen in het Egyptisch Museum in Caïro.

Een prachtig decoratief item welke niet zou misstaan in het Nederlandse Museum van Oudheden of het Allard Pierson museum (mits naar origineel gerestaureerd), maar nog mooier in jouw eigen ‘museum’ thuis! Je kan hem aan je bed vastmaken als je net als ‘Tut’ elke dag opnieuw geboren wilt worden, maar ons advies gaat toch naar een mooi dressoir.

Wij zijn in ieder geval gefascineerd geraakt door het verhaal en hebben er ook weer dingen bij geleerd terwijl we afgeleid werden door allerlei afbeeldingen en verhalen over het Oude Egypte. Mocht je nog geen van de links aangeklikt hebben en tabs klaar hebben staan om af te struinen op het internet; nog een keer een: Lion Bed van Tut Ankh Amun.

Voor diepere literatuur over de leeuwenhoofden en het ‘Lion bed of Menhit’ kun je ook kijken in de online versie van het boek (met afbeeldingen) ‘Legacy of Tutankhamun: Art and History‘ en het boek (met tekeningen van de bedden) ‘Mummies and Death in Egypt‘.

 

Bekijk in de webshop: https://www.froufrous.nl/product/tutankhamun-lion-bed-menhit-beeld/

 

Share this post